Szétpukkanó buborékok – Verzió-filmek a Bánkitó Fesztiválon  

A náci múltját tagadó egykori osztrák elnök választási kampánya, korábbi világnézetüknek búcsút mondó jobboldali szélsőségesek, a melegházasság magyarországi jogi helyzete: ezek a témák is megvitatásra kerültek a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Filmfesztivál, a Pázmány Kinedok és a Blinken OSA szervezésében idén harmadik alkalommal megszervezett, vitás témákat boncolgató dokumentumfilm-vetítésén a Bánkitó Fesztiválon. Somlyai Fanni írása

A Bánkitó Fesztivált 2009 óta szervezik meg a Bánki-tó partján, Budapesttől egy órányira. A zenei-kulturális programfok mellett a szervezők kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy teret adjanak civil programoknak, és minden évben reflektálnak aktuális közéleti-politikai témákra is. A fesztivál idei hívószava a buborékpukkasztás volt: gondolatébresztő programok sora igyekezett arra inspirálni a résztvevőket, hogy kapcsolatot teremtsenek egymással, hidakat építsenek látszólag különböző gondolkodásmódok között és reflektáljanak saját, magától értetődőnek hitt világnézetükre.

Vajon lehetséges-e túllépni a saját buborékjaink határain? Mi történik, amikor mások buborékjaival találkozunk, fatális ütközés vagy inspiráló találkozás? A Verzió és a KineDok idei vetítéssorozatának dokumentumfilmjei is ezeket a témákat feszegették a bánki Polgármesteri Hivatal mozivá avanzsált termében, ahol négy hűvös-esős estén voltak társaink a gondolkodásban a Bánkitó közönségének lelkes tagjai.

Szerdán a Fidesz 2018-as lakossági fórumait és a DK választási kampányát végigkísérő Hungary 2018 (r.: Hajdú Eszter, 2018) című filmet néztük meg, majd egy izgalmas beszélgetés során vitatkoztunk a film által kiváltott érzelmekről, és arról, hogy vajon lehet-e politikai témában objektíven dokumentumfilmet készíteni. Csütörtökön a KineDok csapata (Hegedűs Dóra, Pócsik Andrea, Tasnádi Karina, Theisz Gábor és Tibay Dóra) szervezett beszélgetést az Exit: Leaving Extremism Behind (r.: Karen Winther, 2018) c. film után, melyben egykori jobboldali szélsőségesek mondják el, miért mondtak búcsút korábbi világnézetüknek. Pénteken a melegházasság magyarországi jogi helyzetét tárgyaló Több mint egy kapcsolat (r.: Takács Mária, 2016) után együtt gondolkodtunk a társadalmi előítéletek, félreértések és meg nem értések mibenlétén. A szombati záróvetítésen pedig a Jó estét, Mr. Waldheim! (The Waldheim Waltz, r.: Ruth Beckermann, 2018) című filmet vetítettük, melyben a rendező saját egykori aktivista videóinak felhasználásával rekonstruálja Kurt Waldheim, a náci múltját tagadó egykori osztrák elnök választási kampányát. A filmmel együtt mi is arra kérdeztünk rá, hogy a múlttal való szembenézésnek vajon mi a megfelelő módja. 

A filmek nagyon megmozgatták a közönséget, a vetítések után késő estig beszélgettünk a “Polgiban”, ahol a résztvevők a korántsem könnyű témák nyomán bennük keletkezett kérdéseket, kételyeket is kifejezhették. A beszélgetések során szakértő vendégeink, Farkas Eszter politológus, Margitházi Beja tanár, filmesztéta, Dombos Tamás, a Háttér Társaság munkatársa és Cseh Gergő Bendegúz levéltáros, történész voltak segítségünkre.