Blinken OSA Gave Good Person of the Year Awards/ Átadtuk az Év Jó Embere-díjakat

At the end of the year, as part of our efforts to make a difference in our smaller (or larger) community, Blinken OSA traditionally organizes charity actions. Last year, however, instead of donations, we collected stories: positive stories about inspiring people.

We believe, that good news and good stories are greatly needed, therefore, we asked people to write to us about a person who has done something good for their local community. The purpose of the #goodperson2017 campaign was to make people who make a difference in their communities better known to the wider public. (Blinken OSA's call was inspired by the New York Times’ “New Yorker of the Year” campaign.)

#joember2017

A Blinken OSA hagyományosan jótékonysági akcióval zárja az évet, tavaly azonban, követőink segítségével, adományok helyett pozitív történeteket gyűjtöttünk, másokat is inspiráló emberekről. Olyan személyeket kerestünk, akik – ajánlóik szerint – 2017-ben valami jót tettek embertársaikért, a közösségért, ahol élnek, apró gesztussal vagy nagy erőfeszítéssel.

Ki a jó ember?

Bárki, aki önzetlenül és önként tesz/ tett valamit ott, ahol él - egy elkötelezett tanár, egy lelkiismeretes diák, egy érdeklődő nyugdíjas, egy fáradhatatlan szülő, egy jólelkű hajléktalan, egy lelkes szobafestő vagy éppen egy segítőkész rendőr – bárki, aki önszántából adott, épített, olvasott, vásárolt, zenélt, segített valakinek vagy valakiknek 2017-ben. A Blinken OSA #joember2017 kampányának a célja az volt, hogy megmutassa azokat a sokszor láthatatlan hétköznapi embereket, akik kezdeményezéseikkel és tetteikkel mindannyiunk, a közösség életét teszik egy picit jobbá.  (A kezdeményezést a New York Times „New Yorker of the Year” olvasói kampánya ihlette.)

Az emberi jogok világnapjától 2018.január 6-ig vártuk a történeteket, amelyeket a Blinken OSA Facebook oldalán posztoltunk folyamatosan.  A decemberi kiírásunk itt megtekinthető.

2018. február 8-án a leginspirálóbb és legtöbbet olvasott történetek jó embereit vendégül láttuk a Blinken OSÁ-ban egy nyilvános beszélgetésre.

A Jó Ember címre javasolt jelöltekről az alábbi ajánlásokat kaptuk:

Szöllősy Nikoletta (ajánló: Mészáros Szilárd)

Kedves OSA Archívum!
Örülök a #joember-es kezdeményezésüknek, és még nagyobb örömmel ajánlom a figyelmükbe Szöllősy Nikolettát. 

Niki 34 éves, politológus végzettségű, de mindenfélét csinál. Ami most releváns, az a karitatív, jószolgálati tevékenysége. Alapító vezetője a Szociális Krízis Kommandó nevű csoportnak, melynek tevékenysége önmagáért beszél. Önmeghatározásuk szerint: "Segítségnyújtás, tapasztalat, becsület, önzetlenség és az öröm, amit mindez okoz. Nekünk, nektek és akin segítünk. Mi vagyunk a menekülteket segítő valaha volt Nyugati téri Tranzit Zóna önkéntesei, és úgy gondoltuk, a meglevő tapasztalatokat felhasználva tovább dolgozunk azon, hogy segítsünk másokon. Csoportunk egyetlen célja, hogy segítsen mindenkinek, akinek tud, határon innen és túl, 0-99 éves korig, mindegy a bőrszín, a vallás, a nemzetiség, a nemi identitás. Nem alapítunk szervezetet, mert nem akarunk pénzzel foglalkozni. Tárgyi adományokat gyűjtünk, amiket eljuttatunk azokhoz, akiket ajánlotok, találunk. Nem tudunk mindenkin segíteni, de megpróbáljuk a lehetetlent. Az emberségben nincs határ, a jóság nem válogat."

Azt gondolom, hogy Niki példaképül szolgálhat, hogyan lehet a mindennapok komfortzónájából kizökkenteni magunkat, hogyan tudunk hasznosan szolidárisak lenni, hogyan tudjuk kiaknázni a bennünk lévő jót. Remek lenne, ha megjelentetésre érdemesnek tartanák Önök is Niki személyét és tevékenységét.


Molnár Józsefné Csufor Angéla (ajánló: Sósné Hámos Judit)

Tisztelt OSA!

Erre a díjra javaslom Molnár Józsefné Csufor Angélát, aki Mezőszemerén él, sajnos betegen, de kitűnően neveli két saját lányát, az egyik egyetemista Egerben, a másik általános iskolás jó tanuló, de magához fogadott egy roma fiút még 5-6 évvel ezelőtt akit szeretettel nevelt a gyerekeivel együtt. Ha a szomszéd gyerekek éhesek, hozzá mehetnek, nála mindig van főtt ennivaló. A Családsegítő is látja Angéla tehetségét a nevelésre, kérte, hogy a falubeli családokat tanítsa meg pénzt beosztani, gyereket nevelni, ő ezt boldogan meg is teszi. Idén 3 helyre hívták Mikulásnak csomagot osztani a gyerekeknek. A mi Egyesületünk WIZO Hungary rajta keresztül bonyolít minden adományozást, mert tudjuk, hogy tőle jó helyre kerülnek az ajándékok

Stephen Linfitt (ajánló: Chris Russell)

Stephen Nagy-Britanniából 1991 óta kapcsolódik Magyarországhoz. Az xpatloop.com alapítója, ami a Magyarországon élő külföldiek legnagyobb információs portáljává nőtte ki magát. Stephen 2006 óta szervez adománygyűjtő akciókat, melyek során több, mint 18 millió forintot gyűjtött össze jótékony célokra olyan alapítványoknak, mint a Csodalámpa, az SOS Gyermekfalu, a Lélegzet Alapítvány,  a Piros Orr Bohócdoktorok és számos más alapítvány. Nemrég indított el egy alapítványt Rászoruló Fiatalok néven.

Stephen is a British expatriate who has been connected to Hungary since 1991. He established xpatloop.com, a in 2000 and it has grown to be the largest online portal for information, news and views for English speaking residents of Hungary. In parallel to xpatloop, Stephen has held a charity fundraising event most years since 2006. Additionally, Stephen has just started a charity called Young People In Need (Rászoruló Fiatalok) which focuses on solutions to emotional abuse of Hungarian children up to the age of 18. This is a non-profit organization which aims to also support other local charities helping children in need.Oltyán János (ajánló: Virág Anita Anna)

Nagyon örülök a kezdeményezésnek. :) Igazából már régóta vártam a lehetőségre, hogy fel tudjam hívni a figyelmet egy fantasztikus személyre, aki-ahogy mondani szokás-, amolyan "hétköznapi hős". Oltyán Jánosnak hívják. Jánost közel 10 éve ismertem meg, mikor együtt önkénteskedtünk Budakeszin a hospice osztályon, amit még Polz Alaine kezdeményezésére alakítottak ki. Zömmel nők, idősebb hölgyek jártunk fel a "Varázshegyre", s kezdetektől üdítően lógott ki közülünk János, aki egyáltalán nem az a típus volt, akivel haldoklók ágya mellett várná a találkozást az ember. Vagány volt, aki privát cégvezetőként dolgozott, gitározott, járta Nepált.

Pár év után mindkettőnket elsodort az élet a hospice-tól, de János nem hagyott fel az önkénteskedéssel. Legközelebb akkor hallottam róla, mikor a vörösiszap katasztrófa áldozatainak ment segíteni. A legutóbbi "projektje" az Ételosztás - Baráti társaság létrehozása, amivel a Kürt utcában a Menhely Alapítványt támogatják. Hetente állnak össze, főznek, van, hogy több száz embert látnak el meleg étellel. Mély, spirituális életszemléletére őszinte tisztelettel tekintek. Nem ismerem őt olyan jól, de azt hiszem, hogy alapvetően élhetne olyan életet, amiben egyáltalán nem kéne, hogy helye legyen a nélkülözésnek, a szegénységnek, a fájdalomnak, ő viszont tudatosan fordul szembe ezekkel a nehézségekkel, s "beleáll" a helyzetekbe. Klassz ember, akikről a hősös filmek főszereplőit mintázni kéne. Ennyi lenne a "laudáció". Remélem, valamilyen formában visszakap majd János abból a sok jóból, energiából, amit magából eddig másoknak adott.

2018-ban is fogunk történeteket gyűjteni jó emberekről! Októbertől  a #jóember2018 kampány keretében ismét várjuk majd  a jelöléseket a díjra, olyan emberekről, aki valamit tettek a közösségért, ahol élnek!