Lesütött szemmel vonultak be a magyar katonák Csehszlovákiába

Egyértelmű, hogy a saját akaratuk ellenére, csak parancsnoki utasításra vannak itt – közölte a Szabad Európa Rádió (SZER) Központi hírszobája Csehszlovákia megszállásának ötödik napján, a műveletben a szovjet és szövetséges erőkkel együtt részt vevő magyar hadsereg katonáiról. A helyzet különösen azért volt érzékeny, mert a magyar csapatokat pont az ország magyarlakta területeire küldték, s az ottani magyarok szervezete, a CSEMADOK épp, hogy a reformok bevezetését kezdeményező csehszlovák vezető, Alexander Dubcek mellé állt. 

Néhány, a fentiekre vonatkozó dokumentumot itt közlünk.  Többek között ezek az anyagok is megtekinthetők a Blinken OSA által indított, s az 50 évvel ezelőtti eseményekről szóló SZER-híreket az akkori kornológiát követve közlő, új weboldalán.

Néhány (magyarra fordított) idézet az alább publikált, angol nyelvű dokumentumokból:

“...(A magyar hadsereg katonái) szomorúan, közönyösen, lehajtott fejjel járkálnak, nem néznek az emberek szemébe.”

“ A megszálló magyar katonák többsége tisztában van tettük értelmetlenségével és erkölcstelenségével…”

" A magyar katonák harci morálja problémás, de ez nem meglepő, hiszen a II. Világháború óta állomásoznak szovjet csapatok Magyarországon, s a magyarok már megtapasztalták 1956-ban, hogy milyen valójában a Szovjetuniótól kapott "testvéri segítség"....

A korabeli magyar sajtó természetesen egészen másnak mutatta be a magyar katonák csehszlovákiai megszálláshoz való viszonyát. Ez egyértelmű például a Magyar Ifjúság című lap 1968. szeptember 27-i számának alább látható cikkéből is: