Rajk László hetvenedik születésnapjára

Páratlanul gazdag politikai és művészi életpályája felöleli a második világháború utáni Magyarország történetének szinte teljes spektrumát.

Rajk László a Királydombon 1989 augusztusában az SZDSZ nagygyűlésén
Rajk László a Királydombon 1989 augusztusában az SZDSZ nagygyűlésén
 

Rajk László építész, díszlettervező, grafikus, szobrász a napokban töltötte be hetvenedik életévét. Páratlanul gazdag politikai és művészi életpályája kapcsolódik a második világháború utáni Magyarország történetének szinte minden fontos mozzanatához. A koholt vádak alapján kivégzett kommunista politikus fia a viszontagságos gyermekkor, az árvaház, gyerekként átélt 1956-os forradalom majd romániai száműzetés után, neo-avantgard művészként, majd építészként, látvány- és díszlettervezőként a nonkonformista, alternatív, rendszerkritikus művészeti formák keretei között alkotó művész lett.

Szamizdat butik Rajk László lakásán a Galamb utcában, 1982.
Szamizdat butik Rajk László lakásán a Galamb utcában, 1982.

A hetvenes évek elejétől a demoratikus ellenzék aktív szereplője volt, a magyarországi szamizdat sajtó- és könykiadás egyik úttörője, a nyolcvanas években a hazai ellenzéki mozgalmak egyik legismertebb figurája, az 1985-ös országgyűlési választások kevés elszánt, nyíltan ellenzéki jelöltjeinek egyike, a rendszerváltás idején a Szabad Demokraták Szövetsége országosan ismert politikusa, majd az első szabad választások után parlamenti képviselője.

Rajk László 1985-ben a választási jelölőgyűlésen
Rajk László 1985-ben a választási jelölőgyűlésen

Mindeközben tervezőként, grafikusként és szobrászként folytatta művészi pályáját. 1988. június 16-án, Nagy Imre kivégzésének 30. évfordulóján, miközben a budapesti ellenzéki megmozdulást a rohamrendőrök még szétverik, az ő tervei alapján avatják fel a kivégzett miniszterelnök emlékművét a párizsi Père-Lachaise temetőben.

A Nagy Imre-emlékmű a párizsi Père-Lachaise temetőben
A Nagy Imre-emlékmű a párizsi Père-Lachaise temetőben

Egy évvel később már a magyarországi rendszerváltás emblematikus eseménye Nagy Imre és mártírtársainak újratemetése a Hősök terén. A szertartás monumentális díszleteit Rajk László és Bachman Gábor tervei alapján építették meg.

Ravatal a Hősök terén, 1989. Június 16.
Ravatal a Hősök terén, 1989. Június 16.

Rajk László élete, politikai és művészi tevékenysége ezer szállal kötődik ahhoz a történeti korszakhoz, amelynek fontos dokumentumai a Blinken OSA Archívum legjelentősebb gyűjteményeiben tanulmányozhatóak. Csak néhány ezek közül:

A Fekete Doboz Alapítvány videoarchívuma

Demszky Gábor irtatai: magyar szamizdat gyűjtemény

Az Index on Censorship történeti archívuma

A Szabad Európa Rádió Kutatóintézetének magyar gyűjteménye

Rajk László nemcsak e gyűjtemények egyik virtuális és tényleges „gyarapítója” volt, hanem az archívum alapítása óta számos programunk aktív közreműködője, segítője, több kiállításunk tervezője.

Boldog születésnapot!