"Aki nagyon mélyről jön, annak sokkal nehezebb a kitörés": Schiffer Pál filmjei

"Aki nagyon mélyről jön, annak sokkal nehezebb a kitörés": Schiffer Pál filmjei

Az OSA Schiffer Pál-gyűjteménye

Beszélgetés a RomaKépMűhely szervezésében

Időpont: 2018. május 9., 18:00–21:00

Helyszín: Blinken OSA

Vendégeink: Zádori Zsuzsa, a Blinken OSA vezető audiovizuális levéltárosa, Havas Gábor szociológus és Pócsik Andrea filmtörténész, kultúrakutató. A beszélgetést Somlyai Fanni ELTE kommunikáció- és médiatudomány mesterszakos hallgató moderálja.

"Ma már közhelyként hangzik az a megállapítás, hogy aki nagyon mélyről jön, annak sokkal nehezebb a kitörés, az életforma-váltás, majd az új életforma megtanulása. Még akinek »sikerült«, az is évekig cipeli magával az örökölt hiányokat és szenved azoktól. Mégis, amikor a maga konkrétságában találkozom újra és újra e közhely valóságával, rá kell jönnöm, hogy nagyon keveset tudok azokról az erőfeszítésekről, sikertelenségekről, megaláztatásokról és örömökről, amelyek az előbbi megállapítás igazságtartalmát adják. Érdeklődésünk látóköréből mintha kiesett volna az a jelentős réteg, amely két vagy több életforma között tántorogva, a körülmények és a vágyak szorításában keresi a helyét a világban. És nehezen találja. Tudunk-e nekik segíteni? És ha igen, ha megvan a szándék a segítésre, akkor mivel tudunk segíteni e réteg tagjainak? Egyre inkább azt gondolom, hogy nem annyira a társadalomhoz szóló felhívásokkal, sokkoló helyzetleírásokkal – mondjuk, azoknak a fiatal embereknek, akikkel az elmúlt hónapokban találkoztam −, hanem inkább azzal, ha nekik, meg a hozzájuk hasonló helyzetben élőknek segítünk abban, hogy saját körülményeiket, helyzetüket, lehetőségeiket és önmagukat jobban megismerjék." Schiffer Pál (1981), idézi Pócsik Andrea: Én, Cséplő György. Schiffer Pál dokumentumfilmjei és a Cséplő Gyuri


2009-től szabadon kutatható a Blinken OSA gyűjteményében ifj. Schiffer Pál (1939-2001), Balázs Béla-díjas magyar dokumentumfilm-rendező hagyatéka.

Földolgozva áll a kutatók rendelkezésére a filmek készítése során keletkezett dokumentumgyűjtemény: forgatókönyvek, dialóguslisták (sok esetben angolul is), a filmforgatást megelőző terepmunkák dokumentumai (szociofotók, interjúk), a forgatás során készített stand- és stábfotók, a filmekkel, azok készítésével és fogadtatásával kapcsolatos levelezés és újságcikk-kivágatok:

Schiffer nem egyszerűen dokumentumfilm-rendező volt, hanem olyan „dokumentátor”, aki korának meghatározó szociológusai (Kemény István, Havas Gábor, Csalog Zsolt, Juhász Pál, Vági Gábor)  közreműködésével feltárta és megörökítette a Kádár-korszak társadalmának láthatatlan tényeit. Legismertebb filmjei, amikre vonatkozóan külön dossziékat őriz az OSA: Fekete vonat, Mit csinálnak a cigánygyerekek?, Cséplő Gyuri, Pártfogolt, Földi paradicsom, Kovbojok és a Bevezetés a kapitalizmus politikai gazdaságtanába című trilógia.

 

Blinken OSA / Galeria Centralis - 1051 Budapest, Arany János u. 32.