A köztársaság ábrándja – Kiállítás

A köztársaság ábrándja – Kiállítás

A KÖZTÁRSASÁG ÁBRÁNDJA

2018. november 16. – 2019. március 3.

A kiállítást megnyitotta: Majtényi László (elnök, Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a megnyitóbeszéd itt olvasható, illetve megtekinthető.  

Kurátor: Mink András

A kiálított anyagokhoz kapcsolódó szövegek Csákányi Eszter színművész tolmácsolásában hallhatók.

Centrális Galéria

(Blinken OSA – Szabad Európa Rádió Archívum)
1051 Budapest, Arany János u. 32.
 

Száz éve, 1918. november 16-án kiáltották ki Magyarországon első ízben a köztársaságot. Az évforduló alkalmából a Blinken OSA Archívum A köztársaság ábrándja című kiállítása az 1918-ban, 1946-ban és 1989–90-ben létrejött három magyar köztársaság gyökértelenségéről és bukásáról szól. Arra keresi a választ, vajon a köztársasági eszme miért olyan gyenge és sérülékeny a magyar politikai gondolkodásban, és hogyan vezet ez a tekintélyelvű rendszerek újjászületéséhez.

A magyar köztársaságok történetének közös vonása a hiány. Ezért a kiállítás megtekintése a látogató aktív részvételét kívánja: az installációkon a kiállítás egyes fejezetei – a képek, filmek, dokumentumok – akkor jelennek meg, ha a látogató elindítja azokat. Az audiovizuális dokumentumok némák, az adott állomáshoz kapcsolódó szövegeket felvételről hallgathatja meg a látogató, Csákányi Eszter színművész tolmácsolásában.

A kiálltás bevezető szövege itt olvasható.

 

Blinken OSA / Galeria Centralis - 1051 Budapest, Arany János u. 32.