Poverty Revisited / Újragondolt szegénység

Poverty Revisited / Újragondolt szegénység

Poverty Revisited | Conference in memoriam István Kemény

27-28 September 2016

The conference is in Hungarian.

OSA is making the documentary heritage of István Kemény, outstanding Hungarian sociologist, a leading researcher in poverty and the Roma, publicly accessible. On this occasion OSA is organizing a two-day conference in collaboration with the Voices of the 20th Century Archive and Research Framework, where researchers, professionals, artists and activists reconsider the problem of poverty and exclusion, their significance in today’s society, and outline their vision of the future in this field.

Throughout the two days of the conference unique documents, photos and film excerpts of Kemény’s joint creative work with film director Pál Schiffer will be exhibited, and in the evenings visitors will be welcome to watch documentary film screenings with live discussion. On the two days following workshops will be organized for secondary school students with the participation of homeless activists, in order to sensitize students to the problems of marginalized people and social groups.

----------------

Újragondolt szegénység | Konferencia Kemény István emlékére

2016. szeptember 27-28.

Blinken OSA Archívum

1051 Budapest, Arany János u. 32.

A szegénység és kirekesztettség olyan társadalmi jelenségek, amelyek csökkentéséért sokan, sokféleképpen tettek és tesznek, mégis újratermelődnek. A szociológia és a rokon tudományok feladata minden korban, hogy feltárják e jelenségek társadalmi viszonyait, okait, bemutassák a szegénységben és kirekesztettségben élők életét, és szembesítsék ezzel a társadalmat és a döntéshozókat. A szegénység léte azonban kínos minden politikai rendszer számára: az volt a Kádár-rendszerben, és az most is, amikor a kormányzati kommunikációban még a szó használata sem megengedett.

Kemény István (1925–2008), a magyar szociológia kiemelkedő alakja, a szegénykutatás meghatározó személyisége nevén nevezte a társadalmi jelenségeket: munkás- és cigánykutatásai mindmáig viszonyítási pontként szolgálnak a fiatalabb generációk számára. Munkásságával iskolát teremtett, emberi kiállásával mintát adott munkatársainak, tanítványainak, Schiffer Pállal való együttműködése pedig olyan időtálló alkotásokat eredményezett, mint a Cséplő Gyuri című film.

Kemény tevékenységét nem tűrte a Magyar Népköztársaság, emigrálnia kellett. A magyarországi fejleményeket többek között a Szabad Európa Rádió külső munkatársaként követte és kommentálta Párizsból. A rendszerváltás után térhetett csak haza, hogy ismét részt vehessen a tudományos és közéletben.

Kemény István irathagyatéka a Blinken OSA Archívumba került, ahol konferenciánkkal egy időben nyilvánosan kutathatóvá válik. Konferenciánk nemcsak az irathagyatékot és a rokon forrásokat kívánja bemutatni, hanem rangos kutatók, szakértők, művészek, aktivisták részvételével megkísérli a szegénység és kirekesztettség témakörének újragondolását, mai jelentőségének megítélését, a jövőbeli kilátások és a kitörési pontok felvázolását.

A kétnapos rendezvényt mindkét este filmvetítés és beszélgetés teszi teljessé, a konferencia időtartama alatt pedig Kemény István és Schiffer Pál alkotói együttműködésének irat- és fotódokumentumaiból készült kamarakiállítás tekinthető meg a helyszínen.

A konferencia társszervezője A 20. század hangja Archívum és Kutatóműhely (MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont, Szociológiai Intézet).

 

 

 

OSA Archivum / Galeria Centralis - 1051 Budapest, Arany János u. 32.