Heiner Müller: Mauser - ősbemutató

Heiner Müller: Mauser - ősbemutató

Heiner Müller: MAUSER – felszámolás egy részben

Fordította: Rácz Katalin

2017. november 24–25. 19:30

A Blinken OSA Archívum tereiben létrejövő előadás (magyarországi ősbemutató) az 1917-es orosz forradalom évfordulójáról megemlékező, A forradalom nyomában című programsorozat részeként látható. Az 1970-ben íródott Heiner Müller darabot Bertolt Brecht A rendszabály (Die Maßnahme – The Decision) című tandrámája inspirálta. Az NDK-ban annak idején betiltott drámát 1975-ben a texasi Austinban egy amatőr színjátszó csoport vitte először színre, és most két este Budapesten is látható lesz.

 

Szereplők:

Csákányi Eszter

Csányi Dávid

Kaszás Gergő

Mészáros Blanka

 

Az Örkény Színház KAPTÁR alkotócsoportjának tagjai:

Halász Anna Mirjam, Hipik Anna, Hirmann Blanka, Horváth Franciska, Jelinek Dorka, Kispál Zoltán, Kovács Eszter, Magyar Veronika, Molnár Dóri, Orosházi Anna, Ősi Péter, Patkós Dóra, Sefel Rebeka, Tamási Panna, Timár Ráhel Bogi, Umathum Dóra

 

valamint a közönség.

 

Installáció: Rajk László

Térdramaturgia: Kautzky-Dallos Máté

Dramaturg: Marsalkó Eszter

A rendező munkatársa: Gáncs Nikolasz

 

Rendező: Néder Panni

 

 

 „A: Hibát követtem el.

KAR: Te vagy a hiba.

A: Ember vagyok.

KAR: Az mi.”

 

A Mauser egyetlen, visszapillantásokkal tarkított halál-jelenet – sűrű, feloldozást nem adó alámerülés egy bárhol, bármikor zajló forradalom bugyraiba. A helyspecifikus előadás fő témakörei: az egyén történelmi felelősségének kérdése, az öntudat tárgyiasulása valamint a politikai cél és eszköz viszonyának vizsgálata. Müller szerint a színház saját akaratunkból választott, a múlttal való szembenézés nyilvános akciója. Ekképpen a nézők aktív részvétele, a színházi térben történő közösségteremtés az előadás fő mozgatórugója.

 

2017. november 24. 19:30

2017. november 25. 19:30

Helyszín: Galeria Centralis, Blinken OSA, 1051 Budapest, Arany János u. 32.

Örömmel vegyes sajnálattal tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy az előadásokra minden jegyet lefoglaltak. A lefoglalt jegyeket munkaidőben november 20-án 10:00 órától november 23-án 17:00 óráig lehet átvenni a Blinken OSA recepcióján, vagy az előadások napján 18:00 és 19:00 óra között (szigorúan csak 19:00 óráig). 

Az át nem vett jegyeket az előadás napján 19:00 órától adjuk ki, érkezési sorrendben.

A színtérre csak 19:15-től lehet belépni. Felhívjuk kedves nézőink figyelmét, hogy ebben az előadásban a közönség együtt mozog a színészekkel az épületben, a teremben ezért ülőhelyek nincsenek.

Külön köszönet: Kristóf Mártonnak, Nemzetes Ferencnek, Szabó-Székely Árminnak, Szelényi Katalinnak, Székely Katalinnak, Remete Krisztának