Montázskészítés és beszélgetés a lakhatási válságról

Monday, June 17, 2019 Gabriella Horn

Fischer József és Molnár Farkas 1928-as felszólalásához kapcsolódik a Múzeumok éjszakája-program a Blinken OSA-ban: 2019. június 22. 16:00–24:00

A kivégzések áldozatait koporsókba helyezve a börtön sétálóudvarán ásták el, a betemetett gödörre kiselejtezett bútorokat és más lomokat tornyoztak

Friday, June 14, 2019 Gabriella Horn

Exhumálás: Nagy Imre és mártírtársai földi maradványainak feltárása, 1988-1989

Mink András írása

Ahol most könyvtár van, ott nem lesz könyvtár... 2.

Thursday, June 06, 2019 Gabriella Horn

"A maga teljességében és végérvényesen a művelődés otthona lett": A Széchényi Könyvtár korábbi és újabb viszontagságai. Dobó Katalin írása.

Az 1956-os Intézet Oral History Archívum közleménye

Wednesday, June 05, 2019 Gabriella Horn

A Blinken OSA Archívum felhívását követően most a kormány döntése alapján a Veritas Intézetbe beolvasztásra kerülő Oral History Archívum is levélben fordult a gyűjteményük interjúadóihoz és az interjúkészítőihez.

A magyar tudomány Trianonja

Tuesday, June 04, 2019 Gabriella Horn

A trianoni békeszerződés 99. évfordulóján, majdnem ugyanabban  az órában, amikor két jelentéktelen politikus a Magyar Királyság nevében aláírta a diktátumot, a hasonszőrű Palkovics miniszter a Kossuth téren beterjeszti a magyar tudomány feldarabolását erőszakkal szentesítő parlamenti törvénytervezetét. A törvény hatása a magyar tudományra nem kevésbé tragikus, mint amilyen  a  versailles-i Nagy Trianon-kastély folyosóján aláírt dokumentum lett Magyarország számára. 

A halálra mutató nyílvessző – Térey Jánosra emlékezünk

Monday, June 03, 2019 Gabriella Horn

Térey János két megnyitóbeszédével (A halálra mutató nyílvessző, Tizenöt éve Zugló) emlékezünk a 2019. június 3-án elhunyt költő, író, műfordítóra.

Ülősztrájkot tartott a Fidesz a választáson induló pártok anyagi és vagyoni esélyegyenlőségéért

Monday, May 27, 2019 Gabriella Horn

Így jelentett az állambiztonság a Nagy Imre újratemetésére készülő ellenzékről: a Blinken OSA Archívum 1989-es projektjének állambiztonsági irataiból szemlézünk rendszeresen, így is emlékezve a 30 évvel ezelőtti eseményekre.

Ahol most könyvtár van, ott nem lesz könyvtár...

Wednesday, May 22, 2019 Gabriella Horn

"Szemfényvesztés és parasztvakítás" címmel jelent meg 2016-ban a Magyar Narancsban Rév Istvánnak, az Archívum igazgatójának írása a Budai Várban tervezett átalakításokról. Ebből a cikkből idézünk a  Várnegyedben jelenleg folyó változtatások kapcsán most indított cikksorozat első részeként.

Választási kampány és elektronikus kommunikáció a közösségi média kora előtt

Friday, May 17, 2019 Gabriella Horn

Kampányarchívum: Meghökkentő, vicces, időnként a jó ízlés határait feszegető plakátok, emailek, sms-ek, sőt kampány-rigmusok is találhatók a Blinken OSA Archívum két korábbi választási kampány (2002 és 2006) szövegeit összegző, online elérhető gyűjteményében. Székely Iván írása. (Please scroll down to read the English summary of this blogpost.)

Pallai Péter gyűjteménye kutatható a Blinken OSA Archívumban

Tuesday, April 16, 2019 Gabriella Horn

A BBC magyar osztályának egykori munkatársa a közelmúltban a Blinken OSA Archívumnak adományozta a tudósítói és szerkesztői munkája, valamint a kutatásai során az 1980-as években összegyűlt dokumentumait, melyek – a segédleteikkel együtt – már az archívumi katalógusban is megtalálhatók.

The documents donated to Blinken OSA Archives by a former colleague of the BBC Hungarian Services have been processed and the finding aids are now available in our catalog. (Please scroll down for the English version of this blogpost.)